MTB-O Finland, Ajankohtaista=News, Tapahtumat=Events, Lajiohjeet=mtbo?, Keskustelu=Forum, Linkit=Links

@email

Lisää suosikkeihin
klikkaamalla tästä

Ajankohtaista Tapahtumat Lajiohjeet Keskustelu Linkit

 

Pyöräsuunnistus on ollut Suomen Suunnistusliiton lajina jo useamman vuoden ajan. Toistaiseksi vielä pienehkön harrastajajoukon lajin innostus pohjautuu perimmiltään suunnistukseen. Pyörällä ajo sopii liikkumismuotona useimmille ja jos hallitsee kartanluvun alkeet, niin liikkeellelähdön kynnyksen ei pitäisi olla kovin suuri.

Lajin pariin "eksyminen" ei vaadi kovin paljoa, sillä pakollisiin varusteisiin kuuluvat vain pyörä ja kypärä. Lajin luonteeseen kuuluen maastopyörä on sopivin, mutta myös tavallisella vaihteettomallakin pyörällä poljeskelee kummasti eteenpäin. Karttaa kuljetetaan useimmiten karttatelineessä joka on kiinni pyörän ohjaustangossa, näin kartan lukeminen sujuu ongelmitta.

Pyöräsuunnistuskilpailut järjestetään useimmiten maastoissa, joissa on tiheä uraverkosto eli paljon teitä ja polkuja. Näiden perustella laaditaan radat, joten suunnistustehtävät perustuvat nopeaan reitinvalintaan useiden eri vaihtoehtojen välillä.

Pyöräsuunnistuksessa kulkureittien eli urien kulkukelpoisuus vaihtelee melko paljon, sillä tarjolla on nopeaa asfalttitietä, soratietä, unelmallisia pikkupolkuja ja sitten hitaita ajotaitoa vaativia kivikkoisia pikkupolkuja. Vaikka hankaliakin polkuja löytyy, niitä voi välttää suunnistukselle olennaisella tavalla, reitinvalinnalla. Jos kuitenkin valitsee hankalan polun ja ajotaito ei riitä, voi aina taluttaa pahimpien paikkojen yli.

Lajina pyöräsuunnistus on vauhdikas ja ennen kaikkea ajatusta vaativaa toimintaa. Vauhdin kasvaessa taitavimmankin suunnistajan taidot joutuu taatusti koetukselle!

Suomessa järjestetään vuosittain useita pyöräsuunnistuskilpailuja. Useissa kilpailuissa on mahdollisuus päästä kokeilemaan pyöräsuunnistuksen jaloa taitoa kuntorastien tapaan, joihin ei tarvita lisenssiä eikä ennakkoilmoittautumista.

Pyöräsuunnistuskilpailujen ja kuntorastien tiedot löytyvät näiltä sivuilta, joten jos haluat kokeilla lajia, niin katsasta välineesi kuntoon ja tule mukaan kokemaan unohtumattomia elämyksiä.

Lisätietoja:
-MTB-O in english
-Pyöräsuunnistuskartan uramerkinnät (.pdf)
-Pyöräsuunnistuksen
lajiohje